Informació curs de menjadors escolars i manipulació d'aliments

CURS DE MONITORS I MONITORES DE MENJADORS ESCOLARS

TÍTOL DE MONITOR - MONITORA DE MENJADORS ESCOLARS I MANIPULACIÓ D'ALIMENTS

Condicions d'accés: 
Haver complert els 18 anys el primer dia de curs

Informació del curs: 
El DECRET 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament. (DOGC núm. 2208, de 20/05/1996) regula que el Departament d’Ensenyament establirà el grau d’experiència, la formació necessària i la proporció mínima en relació al nombre d’alumnes que haurà de tenir el menjador, però fins al dia d’avui no ha sortit cap disposició que ho estableixi.

Per això en aquests moments no existeix una titulació homologada de monitor de menjadors escolars, degut a que no hi ha una normativa que ho reguli.

Tot i això es preveu que al personal d’atenció directa a l’alumnat en els menjadors escolars li serà exigit estar en possessió del diploma de monitor d’activitats del lleure infantil i juvenil i a més acreditant un mínim de 30 hores de formació en les matèries següents:

1. Promoció de la salut: alimentació i nutrició. Higiene alimentària

2. Aspectes normatius que regulen l’organització i funcionament del menjador escolar

3. Aspectes psicopedagògics i d’organització d’activitats del lleure específiques pel temps de menjador

Ja fa uns anys que les Escoles Oficials d'Educadors en el Lleure estan impartint aquesta formació i per aquest motiu ja hi ha molts de centres que demanen aquesta formació als seus monitors de menjador escolar.

Les diferents Escoles Oficials d’Educadors en el Lleure i fins hi tot alguna universitat, estan oferint aquesta formació per donar eines per millorar la qualitat educativa en l’espai i el temps de l’estona de dinar i pati dels infants i joves.

Al no existir una titulació homologada, L’Escola l’Empordà ha establert 2 itineraris formatius que ofereixen una formació especialitzada adreçada a les diferents necessitats.

TÍTOL DE MONITOR/A DE MENJADORS ESCOLARS I MANIPULACIÓ D'ALIMENTS

Finalment l’Escola l’Empordà ha establert un títol propi amb diploma i carnet de 44 hores MONITOR/A DE MEMJADORS ESCOLARS I MANIPULACIÓ D'ALIMENTS on ara també s’inclou la formació en manipulació d’aliments i autocontrols alimentaris

Des de l’Escola l’Empordà (Escola Oficial d’Educadors en el Lleure núm. 32) recomanem els següents itineraris aconsellables per tenir en aquests moments una formació completa i necessària en tasques de monitoratge d’atenció directa a l’alumnat en els menjadors escolars:


Itinerari bàsic: Per poder manipular aliments en menjadors col·lectius
Curset d'una sessió de 4 hores = Carnet de manipulador d'aliments en menjadors col·lectius

Itinerari 1: Per treballar com a Monitor/a en menjadors escolars i en menjadors d’activitats de lleure
Curset Monitor/a de menjadors escolars i menjadors d’activitats de lleure (44 hores) = Diploma i carnet de l’Escola l’Empordà de monitor especialitzat en menjadors escolars

Itinerari 2: Per treballar com a Coordinador/a en menjadors escolars i en menjadors d’activitats de lleure
Curset Monitor/a de menjadors escolars i menjadors d’activitats de lleure (44 hores) + Curs de Directors d'activitats en el lleure infantil i juvenil (Diploma oficial de 350 hores) = Diploma de l’Escola l’Empordà de coordinador de menjadors escolars i carnet de l’Escola l’Empordà de monitor especialitzat en menjadors escolars




Més informació:



En aquests moments no existeix cap normativa que obligui a tenir una titulació concreta per a poder treballar en un menjador escolar com a monitor o monitora per a l’atenció directa a l’alumnat. Només cal tenir coneixements de manipulació d'aliments en menjadors col·lectius.

La normativa vigent en menjadors escolar en aquests moments és el Decret 160/1996, de 14 de maig pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament. El Decret 160/1996, de 14 de maig diu que será el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya qui haurà de determinar el grau d’experiència i la formació específica exigibles, així com la proporció del personal d’atenció directa a l’alumnat, tenint en compte al nombre d’usuaris/àries i de les necessitats específiques de l’alumnat.

Però com que des de 1996 fins a dia d’avui no ha sortit cap disposició del Departament d’Educació que ho estableixi. Cada centre pot determinar laproporció i quina titulació han de tenir els monitors del seu menjador, mitjançant el pla de funcionament del seu menjador escolar que ha d’aprovar el consell escolar del centre i autoritzar el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. 

També en alguns casos, la proporció i quina titulació han de tenir els monitors del menjador, ho han establert els consells comarcals únicament per als menjadors que ells gestionen. Aquesta demanda la solen incloure dins les clàusules del plec de condicions per adjudicar la gestió del menjador.

Les escoles oficials d’educadors en el lleure ja fa anys que imparteixen un curset d’especialització en temes de menjadors escolars per als educadors d’activitats de lleure per tal de millorar la qualitat educativa en l’espai i el temps de l’estona de dinar i pati dels infants i joves, establint diferents itineraris formatius que lligats amb els títols oficials de monitor i director d’activitats de lleure, ofereixen una formació especialitzada adreçada a les diferents necessitats.

Per exemple l’Escola d’educadors en el lleure l’Empordà, té establerts dos itineraris formatius aconsellables per tenir en aquests moments una formació completa i necessària en tasques de menjador escolar:

Primer itinerari per obtenir uns coneixements bàsics: Curset de menjadors escolars de (40 hores). En aquest cas l’alumne rep un diploma d’assistència i aprofitament al curset (És recomana tenir el títol oficial de monitor/a d’activitats de lleure infantil i juvenil (275 hores). 

Segon itinerari pensat per a treballar com a coordinador/a d’un menjador escolar: Curset de menjadors escolars de (40 hores) + Títol de director/a d’activitats de lleure infantil i juvenil (375 hores). En aquest cas l’alumne rep un títol propi de l’escola d’educadors en el lleure de “Coordinador/a de menjadors escolars”

Per aquest motiu en l’actualitat hi ha molts centres educatius i algun consell comarcal que gestiona menjadors escolars que per oferir una millor qualitat educativa demanen obligatòriament al personal del menjador escolar alguna d'aquestes tres possibilitats: 

1-Títol oficial de Monitor de lleure
2-Haver fet el curs de menjadors escolars
3-Títol oficial de monitor de lleure + haver fet el curs de menjadors escolars